Krampus přichází

Krampus přichází

Galerie

Děsiví čerti a Krampusáci v Duchcově

I letos projdou městem děsiví čerti a Krampusáci! Svou strašidelnou show zahájí v ul. Masarykova před Kulturním centrem, odkud projdou pekelným koridorem na nám. Republiky.

Informace pro návštěvníky vč. dopravních omezení:

DVACET KRAMPUSŮ PROJDE DUCHCOVEM

Krampus je Alpské strašidlo, které se objevuje především v čase Adventu. Je to starověká tradice rakouských Alp, odkud se rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních států – Německa, Slovinska, Maďarska, severní Itálie a Chorvatska. Název Krampus vznikl z rakouského „krampas“ – něco neživého.

V mnoha Alpských vesničkách a městech jsou do dnes pořádány takzvané Krampuslaufy - průvody celých skupin Krampusů, které mezi sebou soutěží o nejlépe vyřezanou masku, nejpreciznější kostým i celkový projev skupiny. Skupiny mohou být doprovázeny pekelnými vozy, lesními lidmi nebo různými strašidly. Nedílnou součástí je zvuk kravských zvonů, rachot řetězů, hlasitá hudba, kouř a dým.

Každá maska je vlastně malé umělecké dílo. Masky jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé masce jsou pravé rohy z kozorožců (muflonů, beranů, kamzíků nebo koz).

Kožichy jsou šity z pravé kůže horských koz nebo ovcí jako kombinézy, dvoudílné obleky a v posledních letech je hodně oblíbená lisovaná – tvarovaná kůže. Každý Krampus by měl mít kolem pasu připevněný kravský zvon, který by měl viset téměř ke kolenům. Měl by mít kravský ocas, vrbové proutí na šlehání, někdy i řetěz. Na zádech pak nůši, do které dával podle pověsti zlobivé děti.

Hlasité zvonění kravských zvonů mělo zahánět zlé lidi. Lidé věřili, že budou-li masky děsivější než samotní skuteční démoni, ti se jich pak zaleknou. Výška masek Krampusů je 200 - 235 cm.

Duchcovem projde 16. prosince dvacet Krampusů. V 17.00 budou opouštět útroby pekla skrze sklepení pod kulturním centrem a pekelnou bránou budou vcházet do Masarykovy ulice. Vyhrazeným koridorem budou postupovat k náměstí Republiky, kde vstoupí do arény démonů, aby dokonali své ďábelské defilé.

Masky svým precizním provedením a působivým projevem budí respekt ale i hrůzu. Není se však čeho bát. Představení Krampusů navštěvují celé rodiny s dětmi. Přesto je na posouzení rodičů, zda jejich dítko podívanou zvládne. Fota a videa masek Krampusů, které přijedou do Duchcova jsou k nahlédnutí na webových stránkách Kulturního centra Duchcov nebo na FB Kulturní centrum Duchcov.

Pokyny pro návštěvníky:

Pohybovat se pouze ve vymezených prostorech kolem zábran.

Nepřelézat zábrany – nevstupovat do cesty vystupujícím!

Dbát opatrnosti a ohleduplnosti k ostatním návštěvníkům – zejména z hlediska bezpečnosti dětí

Chovat se přátelsky a ohleduplně k vystupujícím

Nepoužívat zábavnou ani jinou pyrotechniku (bouchací kuličky atd.).

V průběhu akce budou k dispozici WC v Kulturním centru Duchcov.

Pořadatel si vyhrazuje právo změny trasy pochodu masek.

Dopravní omezení

V sobotu dne 16. 12. 2023 od 12:00 hod. do 20:00 hod. bude pro motorová vozidla zcela uzavřena Masarykova ulice, Husova ul. a Bednářská ul.

Informace o akci a jejím konání